Signaleren van Koiziekten2016-12-07T11:41:14+01:00

Signaleren van Koiziekten

Vinrot , Bekrot2016-12-07T16:12:52+01:00

Vinrot bij Koikarpers is één van de meest voorkomende visziektes bij Koikarpers.

Deze visziekte wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën in het water. Vinrot is zeer moeilijk te behandelen, vooral als de besmetting van de koi zich al in een meer gevorderd stadium bevindt.

In een vroeg stadium van de bacteriële besmetting zullen de randen van de vinnen verkleuren. Deze kleur is dan melkachtig tot lichtgrijs. Vaak is deze verandering moeilijk waar te nemen en blijft de ziekte onopgemerkt totdat de vinnen beginnen te ontrafelen. Naarmate de infectie zich verspreidt over de vis, zullen er steeds kleine stukjes vin afsterven, waardoor de ontrafeling van de vinnen steeds duidelijker wordt.

Na verloop van tijd zullen de vinnen van de vis korter worden en zullen er zich rode en bloedige vlekken vertonen op de vinnen van de koi. Indien deze fase optreedt is het voor de meeste besmette vissen al te laat om nog een behandeling te starten en zal de vis in de loop der tijd sterven.

Hoewel de ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, is de oorzaak van vinrot te wijten aan de kwaliteit van het water. Wanneer er iets mis is met de waterkwaliteit van de vijver, zullen deze bacteriën snel in aantal groeien.

In enkele gevallen is het ook bekend dat koikarpers deze ziekte kregen door een beschadiging van de huid. De beschadigde huid is ontzettend zwak waardoor ze veel gevoeliger is voor bacteriële infecties. Ook is het bekend dat men het beste geen andere vissoorten bij koikarpers zet.
Buiten de medicijnen zijn er nog een aantal dingen waarop je zeker moet letten. Ten eerste is het belangrijk om het water van de vijver te verversen. Hierbij kan je dan het best ook heel goed de kwaliteit van het nieuwe water checken. Indien de pH-waarde van het water slecht was, kan dit meestal het gevolg zijn van regenwater en een teveel aan etensresten op de bodem. Indien er teveel etensresten liggen op de bodem, let dan in de toekomst erop dat je minder veel, maar wel frequenter gaat voederen. Driemaal een kleine portie is beter dan één grote portie!

Indien de koikarpers in behandeling zijn voor vinrot, mag je ook zout toevoegen aan het water. Zout zorgt voor een beter osmotisch evenwicht bij de koi waardoor het (verzwakte) immuunsysteem zich vooral kan focussen op de ziekte. Vissen die ziek zijn kan je ook het beste apart zetten. Hierdoor kunnen ze geen bedreiging meer vormen voor de andere vissen.

Vinnen tegen het lichaam2016-12-07T16:12:52+01:00

Veel van de eerder besproken symptomen zullen zich pas voordoen in een verder gevorderd stadium van Koi ziekte en dan is het vaak lastiger dit te behandelen.

Een van de symptomen die in een eerder stadium voorkomen als een Koi bijvoorbeeld last heeft van parasieten is het zwemmen met de vinnen tegen het lichaam.

Vaak is het volgende symptoom het schuren en flitsen, maar als je op tijd optreed kun je dit voorkomen.

Zo kun je overwegen om de Koi een zout bad te geven of als er meer last van hebben zout aan de Koivijver toe te voegen om zo hun immuun systeem te versterken zodat ze zelf de parasiet aan kunnen.

In het voorjaar als de Koi zwak is en weinig weerstand heeft en de temperatuur oploopt , slaan parasieten toe en kan een Koi zich moeilijk  weren

Koi op de bodem van de vijver2016-12-07T16:12:52+01:00

Een ander symptoom dat zowel op slechte waterkwaliteit en dan met name op te hoge waardes ammoniak, nitriet en nitraat als op een Koi ziekte kan duiden is Koi die op de bodem van de vijver blijven hangen.

Vaak als de waterkwaliteit slecht is, is deze nog het beste op de bodem, vandaar dat Koi in dat geval daar het liefst vertoeven.  Het verversen van het water en het op peil brengen van de waterwaardes zal weer wat meer leven in de brouwerij moeten brengen.  Is dit niet het geval dan is de kans groot dat de Koi last hebben van een parasiet en is nadere inspectie en een afstrijkje nodig.

Rode aderen zichtbaar2016-12-07T16:12:52+01:00

Als er rode aderen zichtbaar zijn op de Koi dan betekend dit dat ze last hebben van stress. Zo als bij alle symptomen is het belangrijk om de oorzaak hiervan te bestrijden.

De oorzaak van stress kan natuurlijk slechte waterkwaliteit zijn, maar het kan ook zijn dat de Koi stress heeft van een parasiet of bacterie.

Als de oorzaak behandeld is zal de stress afnemen en zal de Koi er weer normaal uitzien.

Uitpuilende ogen2016-12-07T16:12:52+01:00

Uitpuilende ogen bij Koi is een duidelijk teken dat er iets niet goed is.

Een van de eerste ziektes die naar voren komt is buikwaterzucht, dit is makkelijk te herkennen doordat de schubben van de Koi ook open zullen gaan staan en de buik van de Koi bol is. Bij Koi zonder schubben is deze conditie soms wat lastiger te herkennen en zijn de uitpuilende ogen een symptoom. Vaak is er sprake van een ophoping of irritatie achter het oog, dit kan een symptoom van stress door bijvoorbeeld wisselende waterwaardes zijn en in dat geval is het zaak de oorzaak van de stress weg te nemen en vervolgens de conditie in de gaten te houden.

Maar uitpuilende ogen kunnen ook meer serieuze oorzaken hebben zo als een herpesinfectie, nierfalen of zelfs vistuberculose en dan kan is het zaak snel te handelen en er een Koi dokter bij te halen!

Koi hangen aan het wateroppervlakte2016-12-07T16:12:52+01:00

Het langzaam zwemmen of zelfs hangen aan het oppervlakte van het water is een ander symptoom dat verschillende oorzaken kan hebben waaronder Koi ziekte.

Een bekende oorzaak van dit symptoom is een te lage PH-waarde in de vijver, check dit dus als eerste. Als de PH-waarde ok is controleer dan vervolgens ammonia en nitriet.

De volgende stap is het controleren van de kieuwen, gezonde kieuwen hebben een consistente biet-rode kleur. Controleer vooral de consistentie van de kleur, deze moet dus overal gelijk zijn.

Als er afwijkingen zijn op de kieuwen dan heb je waarschijnlijk last van een parasiet of bacteriële infectie. Vaak hangen Koi met hun hoofd omhoog als er een probleem met de kieuwen is.

Als er Koi aan de oppervlakte hangen met hun hoofd omlaag dan is dit waarschijnlijk veroorzaakt door een bacteriële infectie en moet er zo snel mogelijk actie ondernomen worden.

Bacteriële infecties worden meestal veroorzaakt door stress zo als een parasiet of slechte waterkwaliteit, het is dus belangrijk om ook de oorzaak aan te pakken en niet alleen de symptomen te bestrijden.

Ook kunnen Koi aan het wateroppervlakte duiden op een zwemblaas probleem, maar hierbij zie je ook dat de Koi op zijkant zwemmen en het lijkt alsof ze hun evenwicht kwijt zijn.

Flitsen en schuren2016-12-07T16:12:52+01:00

Een ander symptoom dat makkelijk gezien kan worden als “spelen” is het flitsen en schuren van Koi.

Met flitsen wordt een snelle beweging bedoeld waarbij de zijkant / onderkant van de Koi te zien is en het er uit ziet als een flits. Meestal doen de vissen dit lang de rand om hun zijkant langs de rand te schuren.

Als je de Koi zomaar een paar keer ziet flitsen dan is het meestal niks om je zorgen over te maken. Zijn de vissen echter constant aan het flitsen en schuren dan is de kans groot dat er sprake is van slechte waterkwaliteit of meer aannemelijk dat er sprake is van een Koi ziekte.

Het flitsen wordt voornamelijk door parasieten veroorzaakt en het dus zaak een afstrijkje te nemen en nader te onderzoeken van welke parasiet de Koi last hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Costia of Trichodina.

Koi springen uit het water2016-12-07T16:12:53+01:00

Bijna iedere Koi houder heeft wel eens een aantal van zijn vissen zien springen. Dit betekend niet direct dat er sprake is van een Koi ziekte, maar het is een belangrijk symptoom om op te letten.

Als je meerdere Koi ziet springen is het allereerst zaak om de water kwaliteit te testen, aangezien Koi springen als er sprake is van parasieten of slechte waterkwaliteit.

Vergeet hierbij niet ook te kijken naar hoeveel zuurstof er in de Koi vijver zit.

Als alle waterwaardes ok zijn en een of meerdere Koi blijven springen dan is de kans groot dat je last hebt van een parasiet of een andere irritatie aan de huid van de Koi.

Het is dan dus zaak om deze Koi te inspecteren en zo nodig in quarantaine te zetten en te behandelen. Zeker in het geval van een parasiet kun je hiermee voorkomen dat meerdere Koi hier last van gaan krijgen.

Ga naar de bovenkant